top of page

Amina Okueva – sotilas, kirurgi, äiti, poliitikko ja Ukrainan kansan sankaritar

Writer's picture: Andalus Islamic CenterAndalus Islamic Center

Päivitetty: 25. toukok. 2023

𝐀𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐎𝐤𝐮𝐞𝐯𝐚 on nainen, josta harva on kuullut, mutta jonka monet ukrainalaiset tuntevat rohkeana sotilaana ja 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢𝐫 𝐏𝐮𝐭𝐢𝐧𝐢𝐧 salamurhan yrityksestä tuomitun miehen vaimona.





GROZNYIN RAUNIOISTA ODESSAN

LÄÄKETIETEELLISEEN YLIOPISTOON



AMINA OKUEVA syntyi Natalia Nikiforova -nimisenä Ukrainan Odessassa 5. kesäkuuta 1983. Hänen isänsä oli tšetšeeni ja äitinsä puolalainen, ja hän oli ainut lapsi. Yhdessä perheensä kanssa hän asui elämänsä eri vaiheissa Moskovassa ja Tšetšenian Groznyissa. 1990-luvun lopulla hän työskenteli mallina Moskovassa.


Tšetšenian sodan syttyessä vuonna 1999 Okueva asui Tšetšeniassa. Vuotta myöhemmin hän meni naimisiin Isa Mustafinov -nimisen sotilaan kanssa ja kääntyi islamiin vaihtaen nimensä ensin Anastasiaksi ja sitten Aminaksi. Pariskunnalla on poika Shamil.

Mustafinovin kuoleman jälkeen Okueva avioitui Islam Tukhashevin (hänen virallinen nimensä oli tuolloin Islam Okuev) kanssa, jota Venäjän lainvalvontaviranomaiset pitivät "kumouksellisen terroristiryhmän jäsenenä".

AMINA OKUEVA syntyi Natalia Nikiforova -nimisenä Ukrainan Odessassa 5. kesäkuuta 1983.

He muuttivat yhdessä Okuevan syntymäkaupunkiin Odessaan vuonna 2003. Muutto Ukrainaan tapahtui mitä ilmeisemmin toisen Tšetšenian sodan tapahtumien seurauksena. Okueva on kertonut, miten vaikeaa siihen aikaan oli elää harjoittavana muslimina Venäjällä.

"Ollakseni rehellinen, Moskovassa ei siihen aikaan voinut edes elää rauhassa, saati
Kaukasuksella", Okueva sanoi Radio Svobodan haastattelussa 5.9.2014. "Sinun piti
tuhota persoonallisuutesi kokonaan, hylätä uskontosi ja sosiaaliset asenteesi, tulla
yhdeksi muiden joukossa. Ja jos ihmisellä oli minkäänlaista yksilöllisyyttä, mitään
näkemyksiä, Putinin järjestelmä teki kaikkensa murtaakseen ja tuhotakseen
hänet. Venäjällä oli muukalaisvihaa ja uskonnollista vainoa."


 

"Jos ihmisellä oli minkäänlaista yksilöllisyyttä,

mitään näkemyksiä, Putinin järjestelmä teki

kaikkensa murtaakseen ja tuhotakseen hänet."


 


Palattuaan Odessaan Okueva hakeutui opiskelemaan Odessan lääketieteelliseen yliopistoon (National Medical University of Odessa), josta hän valmistui yleiseen kirurgiaan erikoistuneeksi lääkäriksi. Valmistumisen jälkeen Okueva toimi lääkärinä paikallisen sairaalan yleiskirurgiaosastolla.

Okueva oli elämänsä aikana naimisissa kolme kertaa. Hänen ensimmäinen aviomehensä oli Isa Mustafinov, jonka kanssa hän avioitui vuonna 2000 ja joka kuoli vuonna 2003 toisen Tšetšenian sodan aikana. Hänen toinen aviomiehensä oli Islam Tukhashev, joka sai elinkautisen vankeuden Venäjällä surmattuaan venäläisen tiedustelu-upseerin Ingushetiassa. Vuonna 2009 Okueva tapasi kolmannen aviomehensä Adam Osmaevin, joka sai myöhemmin syytteet Vladimir Putinin salamurhayrityksestä.

Amina Okueva oli islamiin kääntynyt ukrainalainen lääkäri, poliitikko ja tarkka-ampuja, jonka mukaan on nimetty ainakin kaksi katua Kiovassa.


EUROMAIDAN-TAPAHTUMAT JA SOTA



Talvella 2013-2014, kun Euromaidan-mielenosoitukset puhkesivat Kiovassa, Okueva hoiti haavoittuneita mielenosoittajia yhdessä teltassa. Ja kun väkivalta puhkesi Hrushevskyn kadulla, hän oli siellä "Afghan Hundred" -joukon, Afganistanin sodan veteraaneista koostuvan Euromaidan-aktivistiryhmän rinnalla.

Euromaidan tarkoittaa kirjaimellisesti "Euro-aukiota", ja termillä viitataan niin sanottuun "Maidanin kansannousuun". Kiovan keskustan Maidanin itsenäisyysaukiolta (Maidan Nezaležnosti) alkanut siviilimielenosoitusten aalto kehittyi väkivaltaiseksi tapahtumaketjuksi. Mielenosoitukset alkoivat siitä, kun Ukrainan hallitus teki äkillisen päätöksen olla allekirjoittamatta Euroopan unionin ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta. Sen sijaan hallitus valitsi tiiviimmät suhteet Venäjään ja Euraasian talousliittoon, mikä synnytti tuohtumusta kansalaisissa.

Ukrainan parlamentti hyväksyi yksimielisesti sopimuksen tekemisen EU:n kanssa, kun taas Venäjä painosti Ukrainaa hylkäämään sen. Mielenosoitukset laajenivat ja kansalaiset vaativat silloisen Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin ja Azarov-hallituksen eroa. Mielenosoittajat vastustivat heidän mielestään laajalle levinnyttä hallituksen korruptiota, oligarkkien vaikutusvaltaa, vallan väärinkäyttöä ja ihmisoikeusloukkauksia Ukrainassa.

Kapina huipentui 18. - 20. helmikuuta 2014, ja kansannousu johti lopulta verisiin yhteenottoihin Maidan-aktivistien ja poliisien välillä, minkä seurauksena lähes 100 mielenosoittajaa ja 13 poliisia sai surmansa. Tapahtumien seurauksena Janukovitš ja parlamentaarisen opposition johtajat allekirjoittivat sopimuksen, jossa vaadittiin väliaikaisen yhtenäishallituksen perustamista, perustuslakiuudistuksia ja ennenaikaisia ​​vaaleja. Pian sopimuksen jälkeen Janukovitš ja muut hallituksen ministerit pakenivat maasta.

Euromaidan-mielenosoitusliikehdinnän jälkeen Okueva liittyi Kyiv-2 -pataljoonaan, jonka joukoissa hän taisteli vuodesta 2014 lähtien tšetšeeniveljiensä rinnalla venäläisjoukkoja vastaan sekä lääkärin että tarkka-ampujan roolissa. Pataljoonan sotilasjoukot taistelivat Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen aseellisia kannattajia vastaan. Okuevan on tosin kerrottu harjoittaneen taisteluissa vähemmän lääkärin taitojaan ja osallistuneen aktiivisemmin itse sotilaallisiin tehtäviin.


DEPALTSEVEN TAISTELU JA DZHOKHAR

DUDAYEV -PATALJOONA



Okueva osallistui 14. tammikuuta – 20. helmikuuta 2015 käytyyn Depaltseven taisteluun, jonka on katsottu olleen tärkeä tapahtuma Depaltseven kaupungin ja sen tärkeiden rautateiden ja maanteiden solmukohdan hallinnasta Itä-Ukrainan sodan aikana. Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja yhdistävässä Depaltseven kaupungissa taisteli yhteensä noin 8000 ukrainalaista.

Okueva toimi myös lehdistösihteerinä Dzhokhar Dudayev -pataljoonassa, joka oli Itškerian tšetšeenitasavallan ensimmäisen presidentin Dzhokhar Dudajevin mukaan nimetty vapaaehtoistaistelijoiden pataljoona. Taistelujoukkio koostui pääasiassa tšetšeenivapaaehtoisista, joista monet taistelivat ensimmäisessä ja toisessa Tšetšenian sodassa Itškerian tasavallan puolella.

Amina Okuevan on kuvattu olleen uskonnollinen henkilö, joka seurasi uskontonsa sääntöjä myös vaikeissa olosuhteissa. Okuevan äiti on kertonut tyttärensä olleen erittäin hyvä ampuja.

Pataljoonan on sanottu syntyneen Tanskassa vuoden 2014 maaliskuussa, jossa asuu merkittävä määrä Venäjää vastustavia tšetšeeneitä. Joukko koostui lähinnä miehistä, jotka olivat joutuneet pakenemaan kotimaastaan Venäjän ja Tšetšenian välisen sodan aikana. Okuevasta tuli Ukrainassa edustaja Džohar Dudajevin pataljoonalle.
Pataljoonaa johti 1. helmikuuta 2015 alkaen Britanniassa koulutuksen saanut Tšetšenian kansalainen, Aminan aviomies Adam Osmajev.

Kesäkuussa 2014 Okueva esiintyi ukrainalaisessa Shuster Live -keskusteluohjelmassa, jossa hän sanoi, että ympäri maailmaa on monia ihmisiä, jotka ovat valmiita taistelemaan Venäjän imperialismia vastaan.

"He ovat valmiita tukemaan Ukrainaa osana rauhanturvapataljoonaa", hän sanoi.
”Yksi tällainen organisaatio on se, johon kuulun. Sitä kutsutaan nimellä Vapaa
Kaukasus. Sen perustivat sodan läpikäyneet ihmiset, jotka loukkaantuivat ensimmäisessä
Tšetšenian sodassa ja muuttivat sitten ulkomaille. Näiden viimeisimpien tapahtumien
[Kreml-myönteisen Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin sotilaiden ja rosvojen
riehuminen Ukrainan alueilla] takia he todellakin haluavat liittyä Ukrainan armeijaan.
Puhumme 2000 ihmisestä, jotka ovat milloin tahansa valmiita osallistumaan sotaan
Venäjää vastaan."


UKRAINAN PUOLUSTAMINEN OLI AMINA

OKUEVALLE JIHADIA




 

"Oman henkensä vaarantaminen oikeudenmukaisen

asian puolesta on asia, mitä vilpitön muslimiuskovainen pitää jihadina."

 


Näin Okueva lausui lokakuussa 2014, kun Newsweekin kirjeenvaihtaja Anna Nemtsova haastatteli häntä. Silloinen 31-vuotias Okueva tähdensi, että hänen henkilökohtainen jihadinsa on se, mikä inspiroi häntä kesän aikana lähtemään taisteluun "Ukrainan vihollista" Venäjää vastaan.

Amina Okueva piti kotimaansa Ukrainan puolustamista jihadina, mikä
inspiroi häntä osallistumaan taisteluihin Venäjää vastaan.


Toimittaja kirjoitti Okuevan ilmaisun Venäjästä "Ukrainan vihollisena" lainausmerkein ja teki lisähuomautuksen: "niin kuin hän (Okueva) asian ilmaisee". Vielä tuohon aikaan ajatusta Venäjästä Ukrainan vihollisena pidettiin ehkä kärkkäänä ilmaisuna, mutta tänään jos koskaan Okuevan sanat konkretisoituvat täydessä muodossaan.

Okueva oli haastattelun aikaan osallistunut vaalikampanjanaan, sillä hän asettui vuonna 2014 ehdokkaaksi Odessan paikallisvaaleissa. "Hän mitä todennäköisemmin häviää, mutta on valmiudessa palaamaan takaisin rintamalle Itä-Ukrainaan", toimittaja sanoi.

Kun taistelut puhkesivat Ukrainassa ja Venäjä valtasi helmikuussa 2014 Krimin niemimaan, nuori kirurginainen liittyi Ukrainan Kiev-2 -pataljoonaan ja jätti 13-vuotiaan poikansa sukulaistensa luo Mustanmeren satamakaupunkiin Odessaan. Valtio toimitti Okuevalle AK-74-kiväärin ja Makarov-pistoolin. Kaikki muu, mukaan lukien hänen univormunsa, muutama sotilassaapas ja 4000 dollarin yönäkölasit, ostettiin Euroopasta tulleilta lahjoituksilta, joita hän vastaanotti muun muassa diasporassa eläviltä tšetšeeniystäviltään, jotka asuivat pääasiassa Skandinaviassa. Heinäkuun loppuun mennessä Okueva oli jo etulinjassa "ampumassa vihollista".


Britannialainen muslimivaikuttaja Ali Dawah puhuu videolla Amina Okuevasta ja jihadista.



AMINA OKUEVA – PUTININ SALAMURHAN

VALMISTELEMISESTA SYYTETYN MIEHEN VAIMO



Okueva oli ollut kuuluisa Odessassa kauan ennen kampanjakautta, mutta ei kirurgitaustansa vuoksi, eikä siksi, että hän toimi lääkärinä paikallisella klinikalla.

"Ihmiset tunnistavat minut kaduilla vaimona, jonka mies on vankilassa Putinin
salamurhan valmistelemisesta", hän myönsi yhdessä keskusteluistamme, toteaa
toimittaja Nemtsova.

Vapaa Kaukasus -järjestön puheenjohtajisto päätti asettaa Okuevan ehdokkaaksi Ukrainan Verkhovna Radan vaaleihin. Hän sai tukea Isa Munayevilta, Tšetšenian sotilaskomentajalta, joka taisteli Itškerian tšetšeenitasavallan itsenäisyyden puolesta Kaukasiassa.

"Tuemme Aminan ehdokkuutta (Ukrainan parlamenttiin)", hän sanoi
lehdistötilaisuudessa Odessassa 23. lokakuuta 2014. "Uskon, että se
olisi voitto myös Ukrainalle. Hän on todellakin enemmän ukrainalainen
kuin esimerkiksi tšetšeeni. Joten tukekaa Aminaa, ette tule katumaan sitä."

Okueva latasi Facebookiin ja Wordpressiin osana vaalikampanjaansa valokuvia itsestään aseistettuna ja pukeutuen hijabiin. Kampanjan julisteissa luki "Pelastamassa Ukrainaa". Vedotessaan äänestäjiin hän käytti Venäjä-vastaista retoriikkaa kutsuen Venäjää "pahaksi ja salakavalaksi viholliseksi", jolla on "imperialistinen kunnianhimo".

Okueva ei kuitenkaan saanut tarpeeksi ääniä vaalivoittoon. Hän sijoittui 7. sijalle piirinsä 24 ehdokkaan joukossa. Okueva sanoi olevansa iloinen, että yli 1200 ihmistä Odessassa äänesti häntä. Hän kertoo toimittajalle palaavansa rintamalle tällä viikolla heti miehensä perjantain oikeudenistunnon jälkeen.

Vuonna 2012 ukrainalaiset näkivät videomateriaalia uutisista, jossa näytettiin, kun Okuevan aviomiestä Adam Osmajevia pahoinpideltiin verisesti hänen pidätyksensä jälkeen Odessassa. 1990-luvun lopulla hän oli ollut lahjakas opiskelija brittiläisessä korkeakoulussa, ja tänään hän on oikeudessa Ukrainassa ja etsintäkuulutettu Venäjällä terrorismista. "Tavoitteemme oli mennä Moskovaan ja yrittää tappaa pääministeri Putin", Osmajev sanoi esiintyessään videolla vuonna 2012. Okueva on sanonut, että hänen miehensä pakotettiin tunnustamaan.

 

"Tavoitteemme oli mennä Moskovaan ja

yrittää tappaa pääministeri Putin."


 

"Ennen Maidanin vallankumousta Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny) oli Venäjän salaisen palvelun haara, ja nyt ainakin puolet SBU:n työntekijöistä Odessassa tekee yhteistyötä Venäjän [turvallisuuspalvelun] kanssa. Me [tšetšeenimilitantit] taistelemme muuttaaksemme tämän, ja monet Ukrainan viranomaisista nykyään pelkäävät joukkojamme", Okueva kertoi toimittaja Anna Nemtsovalle lokakuussa 2014.


OKUEVAAN KOHDISTUNUT SALAMURHAYRITYS VUONNA 2017



Okueva ja hänen miehensä Osmaev joutuivat 1. kesäkuuta 2017 sairaalaan Kiovassa saatuaan vakavia ampumahaavoja. Ukrainan sisäministeriön tiedottajan Artem Shevchenkon mukaan kyseessä oli salamurhayritys.

"Uhkarohkea ja salakavala salamurhayritys, jossa yritettiin tappaa Kiovan
Podilin alueella Ukrainan patriootit ja ATO:n (terrorismin vastaiseen operaatioon)
osallistuneet Adam Osmaev ja Amina Okueva. Tekijä naamioitui ulkomaalaiseksi
toimittajaksi, joka halusi haastatella heitä. [Haastattelun aikana] hän ampui aseellansa ja
haavoitti Adamia. Adamin vaimo avasi tulen itsepuolustukseksi ja haavoitti salamurhaajaa
vakavasti. Molemmille tuli vakavia ampumahaavoja, ja heitä hoidetaan nyt sairaalassa.
Poliisi työskentelee tapahtumapaikalla. Tutkinta on aloitettu", Shevchenko kirjoitti
Facebook -sivullaan.

Edellä mainitussa sisäministeriön tiedottajan ilmaisussa esiintyvä termi ATO (anti-terrorist operation) viittaa niihin 303 446 henkilöön, jotka osallistuivat huhtikuun 2014 ja kesäkuun 2017 välisenä aikana terrorismin vastaiseen operaatioon Itä-Ukrainassa Venäjän joukkoja vastaan. Heille myönnettiin valtiollisena tunnustuksena niin sanottu ATO-status, eli eräänlainen taistelijan virallinen asema kunnianosoituksena siitä, että he puolustivat Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja maan alueellista koskemattomuutta.

Le Monden ranskalaiseksi toimittajaksi naamioitunut mies avasi tulen Okuevaa ja hänen aviomiestään kohti heidän ollessaan autossaan Kyrylivska -kadulla Kiovassa 1. kesäkuuta 2017. Okueva säästyi pahemmilta vammoilta hyökkäyksessä. Hänen miehensä loukkaantui vakavasti, mutta selvisi kuitenkin hengissä Okuevan nopean reagoinnin ansioista, sillä hän onnistui ampumaan neljä laukausta hyökkääjää kohti käsiaseellaan.

Okuevan äiti Irina Kaminskaya on sanonut, että hän on ikuisesti kiitollinen sisäasiainministeriön johtajalle Arsen Avakoville Makarov käsiaseesta, jonka hän antoi lahjana tyttärelleen keväällä. "Vaatimaton lahja, joka pidensi Aminan elämää 4 kuukaudella ja 29 päivällä. Olen kiitollinen siitä", Aminan äiti kertoo.

Poliisi pidätti epäillyn ja aloitti tutkinnan, jossa selvisi, että hyökkäyksen tekijä oli Ukrainan kansalainen nimeltä Aleksander Dakar. Darko tunnistettiin myöhemmin kuitenkin Arthur Abdulajevitš Denisultanoviksi, jota epäillään Ramzan Kadyrovin entisen henkivartijan Umar Israilovin murhasta. Israilov oli syyttänyt Kadyrovia ihmisoikeusloukkausten tukemisesta. Arthur Denisultanov vapautettiin osana vankien vaihtoa ja luovutettiin Donetskin kansantasavallalle 29. joulukuuta 2019.

Amina Okueva (oikealla) Itä-Ukrainassa, jossa hän otti osaa sotilaallisiin operaatioihin osana vapaaehtoisten taistelijoiden Kyiv-2 -pataljoonaa. Valokuva: Arsen Karapetyan


OKUEVAN KUOLEMA



Amina Okueva kuoli sotilastyylisessä väijytyksessä 30. lokakuuta 2017 lähellä Hlevakhan kylää Kiovan esikaupunkialueella. Tuntemattomat hyökkääjät avasivat tulen autoa kohti, jossa hän ja hänen miehensä olivat. Pariskunnan ajoneuvo oli juuri ylittämässä rautatierataa, kun Okuevaan kohdistui viisi laukausta, ja kaksi luotia osui suoraan hänen päähänsä. Hänen miehensä Osmaev loukkaantui vain jalkaan ja pystyi aloittamaan ensiavun. Hän soitti hätäkeskukseen ja lähti ajamaan sairaalaa kohti, mutta ei onnistunut kuitenkaan pelastamaan vaimoaan. Ukrainan sisäministeriön tiedottaja totesi, että Venäjän armeija saattoi olla tapahtumaan osallisena, vaikka hyökkääjien henkilöllisyyttä ei vieläkään tiedetä.

Parlamentin jäsen ja Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko ilmoitti 31. lokakuuta, että tutkijat ovat päätyneet kahteen näkemykseen siitä, miksi Okueva murhattiin.


 

"On olemassa kaksi näkemystä tapahtumista. Joko

kyseessä oli Venäjän erikoispalveluiden toimet tai

sitten murha oli kosto Adam Osmaeville Kadyrovin

murhayrityksestä", parlamentaarikko sanoi.

 

Herashtshenko lisäsi, että on todennäköistä, että tekijöitä oli kaksi.

OKUEVAN ÄITI IRINA KAMINSKAYA on aikaisemmin sanonut tyttärelleen, että hän ja hänen aviomiehensä joutuivat ajojahdin kohteeksi siksi, että he olivat taistelun ja vastarinnan symboleita, eivätkä pelänneet kutsua asioita niiden oikeilla nimillä. "Sanoin hänelle, että sinua ei pidetä uhkana eikä sinua haluta tappaa siksi, että toimit tarkka-ampujana tai kansaamme puolustavana etulinjan sotilaana, vaan siksi, että olet julkinen puhuja. Tämä on informaatiosota, ja sana on voimakas ase", Okuevan äiti kertoo Hromadske Internationalin toimittajalle haastattelussa vuonna 2020.

Amina Okueva kuvattuna hänen äitinsä Irina Kaminskayan ja aviomiehensä Adam Osmaevin kanssa. Valokuva: Hromadske (Irina Kaminskaya).

Aminan äiti kertoo, että hänen tyttärensä kuoli kuin soturi. "Minulle hän on elävä ja odotan hetkeä, jolloin näen hänet taas. Hän rakasti Tšetšenian vuoristoja ja Pohjois-Kaukasiaa yli kaiken. Hänen elämässään ei ollut sijaa rutiinille tai turhamaisuuksille. Hän tiesi tehtävänsä ja roolinsa. Hänen tehtävänsä oli taistella absoluuttista pahuutta - 'pahan valtakuntaa' - vastaan, kuten sitä kutsuttiin".

"Jumala antaa ihmisille vapauden, eikä kukaan voi viedä tätä vapautta pois. Ymmärrämme
selkeästi, ettei ole olemassa sellaista asiaa kuin "mahtava Venäjä" ilman Ukrainaa. Nyt on
meneillään sivilisaatioiden kamppailu ja sivilisaation valinta. Amina prosessoi tätä kaikkea
ja ymmärsi sen koko sielunsa syvyydellä. Aminan murha todistaa sen, että he eivät
pystyneet murtamaan häntä. Ja kun ihminen surmataan, se ei merkitse sitä, että hän on
murrettu, vaan hänestä tulee legenda", Kaminskaya selventää.


Ukrainassa asuu yli 400 000 muslimia. Videolla esiintyvä 𝐈𝐬𝐚 𝐀𝐤𝐚𝐞𝐯 on Krimin niemimaalta kotoisin oleva ukrainalainen tataari, joka puolustaa kotimaataan venäläisiä vastaan. Hän on yksi 𝐊𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐭𝐚𝐥𝐣𝐨𝐨𝐧𝐚 -nimisen sotilasjoukon perustajista.



AMINA OKUEVAN UNELMA



Kun Aminan äitiltä kysyttiin, että mikä hänen tyttärensä unelma oli, hän vastasi:

"Hän unelmoi, että palaisi Jumalan luoksi sankarina. Hänen mielestään sankari
oli sellainen, joka antaa elämänsä tarkoitukselle, johon hän uskoo rauhallisesti ja
tietoisesti, vailla pelkoa. Hänelle tämä tarkoitus oli vapaus. Ei pelkästään Ukrainan
vapaus, mutta ihmisen absoluuttinen vapaus".

"Uskon, että hänestä tuli tämä sankari", äiti jatkaa. "Hänellä ei ollut ohimeneviä kiinnostuksen kohteita niin kuin muilla naisilla. Hän pukeutui aina vaatimattoman siveästi. Sotilasvarusteet olivat hänen lempivaatteitaan, ja balaclavasta tuli hänen hijabinsa."

Myös Yhdysvaltain kongressissa kunnioitettiin Amina Okuevan muistoa.



Aminan äiti kuvaa tytärtään soturisieluksi, erittäin hyväksi ampujaksi ja hämmästyttävän uskonnolliseksi henkilöksi, joka noudatti uskontonsa sääntöjä vaikeissakin olosuhteissa.

"Hän ampui erittäin hyvin. Luulen, että hänen sisällään oli pieni poikatyttö – hän harjoitti kaikkea, mikä on tyypillistä vahvalle soturille. Se oli hänen luonnollinen tilansa. Hän käytti mekkoja vain valokuvaamiseen, näitä kauniita mekkoja. Hän sai ne lahjaksi. Mutta todellisuudessa hän ei koskaan pukeutunut niihin. Kun hain hänen tavaroitaan löysin lähinnä sotilasvaatteita ja muutamia mekkoja, jotka oli kääritty pieniin paketteihin. Tämä oli todellinen Amina – soturi Amina. Näin hän tunsi olevansa hyödyllisin tässä elämässä. Kävi ilmi, että etulinja oli hänelle turvallisin paikka", Aminan äiti kertoo.


Hromadske International -uutisverkoston tekemä haastattelu Amina Okuevan äitistä

Irina Kaminskayasta vuonna 2020.



Okuevan hautajaisiin osallistui vain muutama henkilö: hänen äitinsä, aviomies, läheiset ystävät ja toverit. Turvallisuussyistä sen sijaintia ei kerrottu yleisölle.

Amina Okuevan elämänvaiheista ja valinnoista voidaan olla montaa eri mieltä, eivätkä varmastikaan kaikki (etenkään Putinin sotajoukot) pidä häntä mahtavana tyyppinä.

Monille ukrainalaisille – niin muslimeille kuin ei-muslimeille – hän on kuitenkin esimerkillinen sotilas ja patriootti. Okuevalle on myönnetty People's Hero of Ukraine -palkinto, ja ainakin kaksi katua Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on nimetty hänen mukaansa.

Olipa hän sankari tai ei, kukaan ei voi kuitenkaan kiistää sitä, että Amina Okueva oli poikkeuksellisen rohkea nainen, jonka elämänkaari oli täynnä ihmeellisiä tapahtumia. Aminalle taistelu Venäjää vastaan merkitsi korkeinta uskon ilmentymää ja ponnistelua Jumalan tähden, mitä hän kutsui jihadiksi.

Luoja hyväksyköön Amina Okuevan marttyyrina, antakoon hänen syntinsä anteeksi ja suokoon hänelle ikuisen rauhan paratiisin korkeimmissa asumuksissa.




LÄHTEET:

Ciesielska, M. (2020). Amina Viktorivna Okueva (1983-2017)–a surgeon in the war of the twenty-first century. In memoriam. Nowa Medycyna.

Nemtsova, A. (2014). Surgeon. Soldier, Mother. Pol. Amina Okuyeva is on the front lines and in the operating room. Next stop: parliament? Politico Magazine.

Hromadske International (2020). “I Do Not Hate Suspected Murderer, There Will Be Reckoning” – Interview With Amina Okueva’s Mother. https://en.hromadske.ua/posts/i-do-not-hate-the-suspected-murderer-there-will-be-reckoning-for-everything-an-interview-with-amina-okuevas-mother

Romanenko, M. (2017). “Who Was Amina Okueva, The Chechen-Ukrainian Sniper Killed This Week?,” Hromadske International November 3, 2017, https://en.hromadske.ua/posts/who- was-amina-okueva-the-chechen-ukrainian-snipet-killed-last-week


KUVALÄHTEET:
















Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page